marți, 22 septembrie 2009

Faust la Edinburgh


"În fiecare an, din 1947 încoace, de la jumătatea lunii august şi până în septembrie, Edinburgh se transformă într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Pentru un turist, alegerea este foarte grea. Sute de evenimente au loc pe o perioadă de trei săptămâni. Mai mult, în acelaşi timp cu Edinburgh International Festival, a cărui temă în acest an este „Iluminismul“, se petrec alte zece evenimente asemănătoare, de talie mondială.


"Regizorul Silviu Purcărete şi trupa teatrului Radu Stanca din Sibiu care au prezentat spectacolul Faust de Goethe, au obţinut un succes de proporţii la festivalul de la Edinburgh. Cronicarul ziarului "The Observer" a scris: mi-aş vinde sufletul pentru a mai vedea odată acest spectacol."

"Faust", în regia lui Silviu Purcărete, este primul spectacol de teatru din cadrul celui mai important festival de artele spectacolului, Festivalul Internaţional de la Edinburgh 2009. Piesa de teatru a fost declarată "Sold out!", cu două săptămâni înainte de prima reprezentaţie. Producţia Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va fi pusă în scenă în zilele de 18, 19, 20, 21 şi 22 august, la Lowland Hall, Royal Highland Centre şi Ingliston în Scoţia, începând cu orele 19.30.

Spectacolul care întruneşte pe scenă 80 de actori a fost montat într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom din Sibiu, avându-i în rolurile principale pe Ofelia Popii (Mephistopheles) şi pe Ilie Gheorghe (Faust). Decorurile au fost concepute de Helmut Sturmer, costumele poartă semnătura Liei Manţoc, iar muzica şi orchestraţia aparţin lui Vasile Şirli şi Doru Apreotesei.

Piesa de teatru este însoţită la Edinburgh şi de expoziţia fotografică a Mihaelei Marin, care cuprinde imagini din timpul repetiţiilor.

Jonathan Mills, directorul Festivalului Internaţional de la Edinburgh, declara într-o conferinţă de presă că "Faust" este unul dintre spectacolele importante ale evenimentului, lucru demonstrat şi prin epuizarea biletelor la toate cele cinci reprezentaţii.

Viziunea dramaturgică a lui Silviu Purcărete se bucură de o cronică amplă, scrisă onest şi elogios de jurnaliştii de la "Herald Scotland", care vorbesc despre stilul seducător şi forţa vizuală a montărilor regizorului sibian.

Spectacolul "Faust" a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Ofelia Popii), premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Sturmer) şi o nominalizare pentru cel mai bun spectacol al anului 2007 la Gala Premiilor UNITER din 2008. Montarea lui Silviu Purcărete se află la al doilea turneu internaţional, după ce a avut trei reprezentaţii la Goethe Festival de la Frankfurt (Germania), în perioada 4-6 septembrie 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu