joi, 18 februarie 2010

"Calatorie fara sfarsit" part. 1 - Lev Dodin


As posta aici intreaga carte daca as avea timp, dar pentru ca vreau sa va conving sa o cititi sau sa va indreptati singuri spre ea, o sa ma rezum la cateva citate cu care sufletul meu rezoneaza puternic:

- "Poate ca tocmai dorinta de nemurire este cea care aduce oamenii la teatru- pentru ca in subconstient cu totii ne dorim un alt fel de viata, iar teatrul ne ofera aceasta posibilitate."

- "Ideea artei ca religie a fost intotdeauna foarte puternica in Rusia."

- "In general, cred ca teatrul este un act egoist in sine, pentru ca nimic pe lumea asta nu ne preocupa mai mult decat emotiile, problemele, viata noastra. Daca petreci timpul gadindu-te la problemele tale, aceste ganduri ar putea fi de ajutor altora. Poate ca una dintre dramele acestui popor este ca nu ne gandim suficient la noi insine."

- "Daca arta inceteaza a mai cauta frumusetea, atunci se banalizeaza."

- "Arta este un mod de reflectare a vietii si, totodata, una dintre cele mai bune modalitati de a invata despre ce se petrece in sufletul omenesc. Arta vorbeste despre ceea ce se intampla, chiar daca incercam sa o ignoram, si in primul rand vorbeste despre durere: despre durerea si suferinta umana. Rolul artei este de a reflecta durerile societatii. Arta nu se compromite pe ea insasi, avand de-a face cu adevaruri dure, care nu se suporta usor."

- "Cateodata, oamenii traiesc fara niciun gand al mortii. Este inspaimantator, pentru ca atunci orice este permis. Dostoievski a scris despre subiectul acesta."

- "Ignorand originile si scopul vietii, ajungem sa fim numai fiinte fizice, fara nicio menire pe acest pamant."

- "Cand arta este arta se petrec minuni, oamenii incep sa se gandeasca la lucruri demult uitate."

- "Teatrul este cautarea constanta a perfectiunii, este o incercare de a descoperi armonia in mijlocul celei mai terifiante dezordini. Este putere si curaj. Cred ca acest tip de optimism e preferabil multimii celora care, cu ochii si urechile inchise, incearca sa se convinga ca totul este in regula."

- "Unui spectator care ajunge la teatru dupa o zi de munca trebuie sa i se arate ca nimic nu i se va intampla la nivel spiritual daca nu-si pune problemele cotidiene de-o parte, lasandu-se dus in realitatea de pe scena. Pentru mine, teatrul de astazi nu inseamna cel care se potriveste cu usurinta realitatii de zi cu zi, ci acela care ma scoate din ea, provoaca indoiala si cere o noua contemplatie."

- " Pe cat de pesimistic ar suna, cred ca singurul lucru care ar putea preveni un dezastru universal in relatiile interumane este efortul constant de autocunoastere si lupta pentru propriile valori."

- "Scopul principal al teatrului nu este sa distreze publicul."

- "Daca jucam ceva despre care credem ca va interesa pe altii, dar care pe noi, actorii, ne lasa indiferenti, riscam sa cream o piesa care nu va interesa pe nimeni. De aceea incercam sa producem lucruri care ne intereseaza in profunzime, pe care le simtim foarte personal."

- "Orice spectacol este in primul rand despre tine insuti. Nu conteaza in ce timp sau loc traiesc personajele. Despre orice ai vorbi, intotdeauna tinzi sa vorbesti despre indoielile si sperantele tale; despre ce ti se intampla si ce s-ar mai putea intampla; despre cum si pe unde te-ar duce viata."

- "...impartasind, simtim ca ne doare pe toti in acelasi fel... (...) Aceasta este puterea teatrului adevarat: starneste emotii care sunt universale."

- "Teatrul adevarat este intotdeauna despre fiinta umana. Nu exista om pe lume sa nu aiba temeri, iluzii distruse si sperante pierdute; lucruri care impiedica libertatea de spirit si de miscare. Nimeni nu este scutit de umilinta, nici aceia care o duc foarte bine."

- "Trebuie sa ne bazam pe intuitia noastra si sa facem ceea ce ni se pare cu adevarat interesant; altfel sfarsim prin a ne face de ras."

- "Exista peste tot o mare nevoie de spiritualitate; nu numai la noi. Ideea superioritatii spiritualitatii ruse este un mit. Cred ca oamenii implicati in teatru trebuie sa aiba curajul sa-si asume riscuri; sunt foate multi aceia pregatiti sa raspunda."

- "Teatrul este ca dragostea; nu trebuie sa fi incordat, pentru ca nu mai poti sa te bucuri."

- "Teatrul ii face pe oameni sa se gandeasca la ei insisi prin experienta altora."

-" Daca astazi, impreuna cu oameni de aceeasi credinta incepem sa simtit ca teatrul, cu etica si estetica sa, a inceput sa-si piarda sensul, aceasta dovedeste numai faptul ca in lumea teatrului lucrurile merg prost; ca adevarurile fundamentale ale artei scenice pe care ne-am bazat dintotdeauna, mai ales in Rusia, s-au uitat... Pentru cineva, oameni de aceeasi credinta ar putea insemna oamenii care gandesc la fel... In cultura ruseasca, de aceeasi credinta inseamna sa impartasesti acelasi crez, , increderea in existenta unor adevaruri spirituale."

- "Totul se bazeaza pe esente spirituale."

- "Ambitia nu este baza celor de aceeasi credinta."

- "Teatrul s-a transformat intr-o fabrica unde spectacolele sunt rapid produse, rapid jucate si tot rapid uitate. Aceasta nu este arta, pentru ca arta aspira la nemurire."

- "Este uimitor cat de mult se cheltuieste pe festivaluri si cladiri de teatru si cat de putin se aloca pentru un trai decent al actorilor, pentru ca repetitiile sa se desfasoare in conditii rezonabile. Festivalurile si turneele nu definesc viata unui teatru national."

- "Talentul trebuie vazut ca sa fie crezut; comuniunea spirituala trebuie simtita ca sa fie crezuta."

- "Potrivit lui Stanislavki, teatrul este o entitate spirituala, vie: asta este. Este un grup de oameni uniti nu numai prin spectacolul de pe scena, dar si prin ganduri si valori comune, prin bucurii si greutati impartasite."

- "In relatia regizorului cu actorii, totul trebuie sa vina natural, ca in viata. Orice creatie artificiala este periculoasa, orice violenta este periculoasa. Cred ca lucrurile trebuie lasate sa curga natural."

- "Exista ceva care ni se pare mai important decat succesul, decat aplauzele, faima etc. Faptul de a cauta si invata impreuna- acestea sunt momentele care ne aduc placerea absoluta. Bucuria rezulta nu din gasirea unei solutii, ci din cautarea temeinica. Pentru noi teatrul e parte din viata, o prelungire a vietii si poate ceva mai mare decat viata..."

(va urma)

3 comentarii:

  1. superb...eu ma pregatesc pentru admitere la teatru la sfarsitul verii,si citatele mi`au alinat din teama pe care o am.nu am blog,dar iti urmaresc constant blogul tau,frumoase versuri si citate..pescarusul,copilul care fierbe in mamaliga..tot..e frumos sa fi actrita,iti doresc tot binele din lume.si cat mai multe bucurii..
    te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  2. iti doresc si eu multa inspiratie in tot ceea ce faci! si bucurie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. stii cumva unde as putea sa gasesc cartea?

    RăspundețiȘtergere